Home
Nieuwe aanwinsten
Geschiedenis
40-45
Schoorldam
Krabbendam
Dorpsgezichten
Anno 1982
Sloten en proelen
Agrarisch
Ruilverkaveling
Festiviteiten
Kermisfoto's
Schoolfotos
Trouwfoto's
Mensen
Sport
Familiefoto's
Familie Jonker
Familie Koorn
Familie Ligthart
Familie  Quant
Familie Stet
Diversen

 

Gastenboek

 

 

 
Voor het laatst bijgewerkt: 04 maart 2016


 

    

Deze pagina gaat over de familie Ligthart uit Schoorldam en is samengesteld door Arie Ligthart uit Warmenhuizen (maar van oorsprong een ras-Schoorldammer!).
 

Geschiedenis

Johannes Ligthart, onze overgrootvader, geboren in 1838, overleden in 1905.
Hij was boer, caféhouder en handelaar. Van overgrootmoeder Elisabeth Rolee is geen foto.
De boerderij Nauwerna was in 1835 in het bezit van de familie Rolee.


 

Dit is onze overgrootmoeder van moeders kant, geboren ongeveer 1850, opoe Habbé- Groot.
De naam van haar man doet vermoeden dat die familie uit Fankrijk kwam, tijdens de vervolging van de Hugenoten door Lodewijk de veertiende (1660-1730) vluchtten veel Fransen naar Nederland.
Een frans gezegde: il est tout de même (vrij vertaald: het is allemaal één pot nat) doet in de familie  nog steeds de ronde.  Opoe was kappenplooister van beroep.

 

De Oudewal rond 1920. Links het huis met brug van de familie Van Diepen, daarnaast (iets naar achteren) het huis van de familie Mekken, de vader en moeder van mijn moeder, daarnaast het huis van de familie Van Wonderen, uiterst rechts staat de gasfabriek met schoorsteen.

Twee foto's van de familie Mekken.

Links opa Mekken (overleden in 1945), rechts opoe Mekken met mijn moeder Sien Ligthart-Mekken en Nard Ligthart (mijn broer) op de kermis (1952). Op de achtergrond de kruidenierszaak van de familie Vader, later Juwelier A. Ligthart.

Een statiefoto van overgrootvader en -moeder Louwe, omstreeks 1890, genomen in een klassiek fotoatelier. Zij waren de vader en moeder van Alida Louwe en woonden in de Zijpe.  

 

Links: Trouwfoto van Simon Ligthart en Alida Louwe, onze opa en oma, ongeveer 1897. Genomen bij het berkenhouten tafeltje zoals gebruikelijk. De klederdracht geeft een goede indruk van hoe het er vroeger uit zag.

Rechts: Deze foto is gemaakt in 1917, ergens in de Nollen van Schoorl, het is opoe Ligthart-Louwe.

Simon Ligthart, 1873-1926

Opoe Ligthart-Louwe, 1873-1972, uitgerust met gouden kap, bloedkoraal snoer en gouden kruis met ketting, 'n rijke boerendracht in die tijd. Ongeveer 1900.

Zie hieronder: kleinzoon Arie werkend aan een gouden kap.

Een zus van Aaltje Ligthart-Louwe , ze is gekleed in Westfriese klederdracht, ongeveer 1890.

 

Links: een zus van Opa Simon Ligthart, ook Westfries gekleed, Ongeveer 1890.
 

Rechts: Zo zag de achterkant van dit soort foto´s er uit.

 

Een prachtige foto, genomen ongeveer 1922, vanuit de bocht in de Dorpsstraat (Warmenhuizen) bij de RK kerk, kijkend naar de Krankhoorn.
Rechts zijn de winkels van Yda Schouten, Freek Slijkerman en Willem Heman.
De boerderij links was van Johannes Ligthart, die in 1861 trouwde met Elisabeth Rolee, ze kregen 8 kinderen. Een daarvan was onze opa Simon Ligthart. Hij trouwde met Alida Louwe en zij gingen op de boerderij Nauwerna in Schoorldam wonen. Naatje, een zuster van Simon, trouwde met Klaas Tesselaar en bleef op de boerderij in de Dorpsstraat. Zijn zoon Jan Tesselaar nam de boerderij over. Nic Tesselaar, een zoon van Jan, was de laatste Tesselaar die er woonde, in 1963 werd het een groentezaak (familie Jonker). Rond 2010 werd de boerderij afgebroken en werd er een nieuwe woonboerderij gebouwd.

Ongeveer 1918. Een bokkenkar met daar op Hermie. Dit meisje uit Wenen was in Nederland om aan te sterken bij de familie Ligthart in Schoordam. In de oorlog 1914-1918 kwamen veel kinderen naar Nederland, ons land was toen neutraal. Het jongetje is ome Arie,'n broer van vader Jan.

Marie (zus) Stet,  achter de boerderij Nauwerna aan het emmers boenen bij opoe Ligthart, ongeveer 1922.

1923: Vader Jan Ligthart op het trouwfeest van ome Teeuwis Ponk met Lies Ligthart. 't Jongetje is ome Arie Ligthart

Ongeveer 1920.

Links: Vader Jan Ligthart met zijn broer Arie bezig met het melken.

Rechts: Vader Jan Ligthart achter de boerderij Nauwerna, aan het melken. De melk werd uitgevent door zijn zwager Louis van 't Sant uit Bergen. Twee keer per dag haalde hij de melk op met paard en wagen, de melk werd  bij hem thuis koel gehouden in een betonnen bak met langzaam lopend kraanwater.

Zie foto hieronder: 1954.

1924: ome Louis van 't Sant, hij was getrouwd met mijn tante Jans Ligthart. Ome Louis is hier melk aan het uitventen bij het hertenkamp in Bergen, hij kocht de melk bij zijn schoonvader in Schoorldam voor 2,5 cent per liter. 

Op deze foto uit 1925 zien we Jan Ligthart, geboren in de Krankhoorn, een neef van mijn vader. Hij was later boer in Egmond en ventte met een hondenkar zijn eigen melk uit.
 

 

De boerderij Nauerna, Westfriesedijk 10 Schoorldam (tussen 1950 en 1960 verbrand). Hier kocht ome Louis van 't Sant, getrouwd met Jans Ligthart, zijn melk voor 2,5 cent per liter bij zijn schoonvader. Hij ventte die uit in Bergen.
Deze boerderij was van 1860 tot 1934 in het bezit van de Familie Ligthart, daarna woonde er de Familie Jan Beukers.
Naast de boerderij opoe Ligthart-Louwe te spragen in de zon.

Het voetbalteam van VIOS Warmenhuizen in 1923.

Staand van links naar rechts: H. de Groot (scheidsrechter), H. Rijs (gemeente-secretaris), J. Immens, Fr. Slijkerman, K. Mosch, vader Jan Ligthart, Frans Stam (de vader van Ben, Hik enz.), C. Mosch.
Zittend van links naar rechts: W. Spaans, A. Jonker, Jaap van Baar, D. Smit, D. Ooievaar.

1926:

Drie stoere mannen/vrienden op de foto, ze zijn er speciaal voor naar Alkmaar geweest. Het zijn ome Arie Ligthart, Klaas Jonker van Krabbendam en Teeuwis Pronk van Huiskebuurt.     

Ongeveer 1928. Vader Jan en broer Arie met de Zwart (het paard dat ook genoemd wordt in: Lente in Schoorldam, pagina Schoorldam). De foto is waarschijnlijk zondags na kerktijd genomen, dan hadden ze de knappe kleren nog aan.

Het is 1923: een feest t.g.v. het 25 jarige jubileum van Koningin Wilhelmina. Indianen op paarden voor de doorrijstal van de Moriaan. Tweede van rechts is vader Jan Ligthart.

 

Op deze foto's zien we de Moriaan en de doorrijstal vanaf de andere kant, reizigers die langs kwamen reden paard en wagen in de stal, voor ze gingen eten bij de Moriaan. Men kon de stal aan twee kanten in en uit rijden.

  


Juwelier Arie Ligthart

Het personeel van aannemer Schotvanger uit Schoorldam, genomen in 1953 in Burgerbrug.
De mannen zijn v.l.n.r.: Bertus Stam, Cor Schotvanger, Arie Schenk (eigenaar van de boerderij die gebouwd werd), Maarten Tamis, de jongen met de pet is Arie Lighart (later juwelier Ligthart), Theo Schotvanger (baas), Jaap Wichers, Jan Schotvanger (baas).

Dit is de eerste werkplaats van juwelier Ligthart, in de bedstee van de boerderij te Schoorldam, 1960.

Links: de eerste foto van het Juweliersbedrijf Arie Ligthart (Arie Klok), 1962.

Rechts: Deze foto is genomen op 25 Mei 1962, ter gelegenheid van de opening van de juwelierszaak van Arie en Elly Ligthart.
Op de foto v.l.n.r. Arie Reinders, voorzitter van de middenstandsvereniging, Hendrik Groot (toeschouwer) en Burgemeester Nolet, die de opening verrichtte.

Dit is de eerste advertentie van Juwelier Arie Ligthart uit Warmenhuizen, 1961. Hij had een Juwelierszaak met zijn vrouw Elly in het pand waar daarna de opticien zat, tegenover de RK Kerk. Later verkochten zij ook antieke klokken en gouden kappen, 'n telefoon hadden zij in 't begin nog niet, maar al snel wel: telefoonnummer 509.

De zaak is gestopt in 2006.

 

arie gouden kap

Zie opoe Ligthart-Louwe met gouden kap.

1987: Kleinzoon Arie werkt 90 jaar later aan een gouden kap in zijn werkplaats in Warmenhuizen.

Hier een fraai voorbeeld van 'n Westfriese kap, hij is gemaakt in 1856 en bezet met diamanten, compleet met voornaald spanners, zijnaalden en bloedkoraalsnoer. De foto is gemaakt in 1987, na restauratie.  (Particulier bezit)

Links: In deze woonboot woonden Arie en Elly Ligthart na hun huwelijk in 1961, de strenge winter van 1962 hebben ze daarin meegemaakt, de auto´s reden op het ijs. Vele andere stellen hebben er ook in gewoond, Hik en Gré Stam, Piet en Riet Vader, Jan en Ida Berkhout, Cor en Leny Ligthart .... de woningnood was hoog, dus als je onderdak kon vinden was je blij. De boot lag aan de doorbraak, op de plaats waar later het Medisch Centrum kwam.  

Rechts: Een mooie kleurenfoto van dezelfde woonboot, met de boerderij van Bram Dekker en Corrie Dekker-Quant op de achtergrond. 0ok de houten brug van de Doorbraak staat erop. De foto is genomen door Cees Rozendaal in 1962, vlak voor de ruilverkaveling, die in 1968 startte.

Dit is de laatste foto van het bedrijf juwelier Ligthart, genomen in maart 2005, daarna werd er een opticien gevestigd.

Over eetgerei van vroeger en Schager mesjes. 
Vroeger in de zestiende eeuw en daarvoor werd er alleen gegeten met handen en 'n mes, daarna kwam eerst de lepel, en pas in de negentiende eeuw de vork. In sommige plaatsen gebruikte men al een soort vork met 2 tanden, voorname mensen hadden ook wel een inklapbaar reisvorkje in hun tas.
Schagen stond tussen 1700 en 1800 bekend onder andere door de fabricage van messen onder de naam Schager messen, deze hadden een schede van roggenhuid met zilveren kraag en punt en werden ook uitgevoerd naar andere landen. De heften van de messen waren gemaakt van zilver, ivoor, voor de gewone mensen was er een heft van palmhout, maar wel versierd.   
Rechts op de foto o.a. Schager mesjes van rond 1745. Verder: een zilveren lepel en vork uit 1810, een inklapbaar reisvorkje (ongeveer 1715). Links bestek voor de gewone man. 

Dit zijn wat zilveren gebruiksvoorwerpen uit de 19 eeuw, parfumflesjes - pillendoosjes - loddereindoosjes - meetlintjes - naaispullen, ook wat ivoren priemen en pijpenroders en een zilveren bril om alles goed te bekijken.

 

 

  


Gezin Ligthart/Mekken

De boerderij, Westfriesedijk 14 Schoorldam,  waar het gezin Ligthart/Mekken woonde, vanaf 1935 tot 1947. Hier zijn de kinderen van Jan Ligthart en Sien Mekken  allemaal geboren......

De familie Ligthart. Wij hebben kleren aan die gemaakt zijn van omgekeerde grote-mensen jassen. Ons gezin telde veel kinderen. Als er weer een bij kwam (en dat was elk jaar het geval) was het grootste feest voor ons dat er dan veel gebak kwam, in die mooie houten gebaksdozen, beschilderd in de kleur van eikenhout met kleine nikkelen roostertjes voor verse lucht, van binnen waren ze wit. De familie Cees Vlam, 'n boer die dicht bij ons woonde, gaf geen gebak maar biefstuk. Als die dan gebraden was knipte moeder hem in klein stukjes en kregen we allemaal een stukje op de punt van de vork.
De foto is genomen in 1946 door Cees Rozendaal (amateur-fotograaf en jager) achter de boerderij Wesfriesedijk 14. Rozendaal mocht in ruil voor een foto van vader Jan op het land jagen.

Ongeveer 1954: Een zelfde situatie als een eerdere foto: rond 1920, maar nu zit één van mijn broertjes (Nard) te melken, een zoon van Vader Jan dus.

 

Deze prachtige foto van Nard en Ton Ligthart is genomen in 1954 naast de boerderij in Schoorldam. Op de achtergrond het 'huisje' en de emmer.

          

5 mei 1963, Café de Ooievaar, Biljartclub 'Ons Genoegen'.
Boven v.l.n.r.: Jacob de Groot, Dorus Meijer, Herman Pronk, Piet  Berkhout, Jan Dignum, Theeuwis de Groot.
Daar onder: Café-eigenaar Tien Pronk, Tweeuwis Slijkerman, Jan Slikker, Jan Mosch, Adriaan Latenstein, Piet :Pronk, Antoon Dekker, Jaap Meijer, Henk Swan, Jan Tesselaar, Willem Hoogeboom, Jaap de Graaf.
Derde rij van boven: Jan Zoon, Arie de Geus, Nico Pronk, Theeuwis Quant, Thé Mosch.
Onder: helemaal links Piet Molenaar, vooraan Jan Tijm en Jan Kager.

Een schoolfoto uit ongeveer 1948.
V.l.n.r. Joop Tesselaar, Tinus Pronk, Siem Hoogeboom, Tinus Gomes, Wim de Nijs, Arie van den Berg, Piet Meijer, ?, Gerrit Bransen,Ton Bommer, Siem Ligthart, Jan Vader.
De onderwijzer is Meester Simon Razing.

Het beroemde schooluitje van de hoogste klassen van de R.K. lagere school Warmenhuizen, rond 1950. Ze staan voor een Dakota van de KLM.
Van onder naar boven van af links: Rijn Berkhout, Piet Vader, Wim Mekken, Mevr. Koot, Piet Gomes, Theo Reinders, Piet Groot, Jan Pronk Nic zn, Jan Kossen, Cor Ligthart, Wil Buiter, Bob Lingerak, Meester Koot, Bart van Duin, (Schoolbestuur), Bram Dekker, Jan Pronk Cees zn., Piet Tesselaar, Emiel Reis, Jaap Nannes,  Rinus Jonker, Siem Goudsblom, Bertus Huibers, Wim Ligthart, Arie de Nijs,  Jan Pronk Piet zn., Cor Nannes, Frans Quant.


De (oude) Vincentius-school in de Stationsstraat, Warmenhuizen, 1951.... Het onderwijzend personeel van links naar recht: meester Razing (ook wel genoemd Simon Rees), meester Regtvoort, meester Koot (hoofdonderwijzer), juffrouw Goudsblom en meester Andringa.
De derde van rechts, boven, met het zwarte windjack is Arie Ligthart. Maar zijn broers Jan, Piet en Louis staan er ook op.

Op deze foto zien we de kinderen Ligthart, redelijk volwassen: Nard, halfzuster Marijke Geus, Piet, Simon, Arie, Louis, Wim. Knielend: Ton en Jan.
De foto is genomen in het park bij de oude Ursulakerk, 1976.